Vad är phishing och hur skyddar man sig?

Vad är phishing och hur skyddar man sig?

Lucas Rosvall
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Hur säker är din information online? I takt med att teknologin utvecklas, blir det allt vanligare att cyberbrottslingar försöker få tillgång till våra personliga uppgifter.

Ett av de vanligaste hoten är phishing, men vad är phishing egentligen, och hur kan du skydda dig mot det? Detta är något som vi kommer att gå igenom i denna artikeln.

Vad är phishing?

Phishing är en form av cyberattack där en bedragare försöker lura dig att avslöja känslig information som lösenord, kreditkortsuppgifter, och andra personliga uppgifter.

Detta görs vanligtvis genom förfalskade e-postmeddelanden, meddelanden på sociala medier, eller genom att de försöker efterlikna legitima webbplatser.

Phishing kan även ta flera olika former, beroende på angriparens mål och metod. Här är några av de vanligaste typerna:

  • E-postphishing: Detta är den vanligaste formen av phishing, där bedragaren skickar e-postmeddelanden och försöker efterlikna meddelanden från större företag eller organisationer. Vanligtvis uppmanar de mottagaren att klicka på en länk eller bifoga filer.
  • Spear phishing: Spear phishing är riktad mot specifika individer eller organisationer. Här har angriparen ofta läst på om sitt mål för att göra meddelandet så övertygande som möjligt.
  • Smishing och vishing: Dessa metoder involverar SMS (smishing) och röstmeddelanden (vishing). De fungerar på liknande sätt som e-post phishing men använder telefon-meddelanden för att övertyga människor att avslöja personlig information eller utföra handlingar för att komma åt känslig information.
  • Whaling: Denna typ av attack riktar sig mot högt uppsatta tjänstemän inom en organisation, såsom en VD eller chefer. Egentligen liknar denna metod spear phishing mycket då angriparen brukar inkludera mycket specifik och intern information som gör dem särskilt övertygande och farliga.

Hur skyddar man sig?

För att effektivt skydda sig mot phishingattacker är det viktigt att både ha kunskap om hotet och vara försiktig i sitt digitala agerande.

Här är några tips som du kan tänka på för att vara säker online:

  • Var skeptisk: Misstänk alltid meddelanden som begär personlig eller finansiell information. Seriösa organisationer ber aldrig om denna typ av uppgifter via e-post eller SMS.
  • Kontrollera avsändaren: Innan du klickar på en länk eller laddar ner en fil, kontrollera noggrant avsändarens e-postadress och URL som länken leder. Se om du kan hitta små felaktigheter som kan skilja den från en legitim adress.
  • Aktivera flerfaktorsautentisering: Flerfaktorsautentisering (MFA) erbjuder ett extra skydd genom att kräva ytterligare bekräftelse utöver lösenordet. Det gör det i sin tur svårare för angripare att få tillgång till dina konton även om de har ditt lösenord.
  • Uppdatera och säkra dina enheter: Se till att dina datorer, telefon och andra enheter alltid är uppdaterade. Använd även antivirusprogramvara och en brandvägg för att blockera misstänkta försök till intrång.
  • Utbilda andra: Eftersom människor ofta är den svagaste länken i säkerhetskedjan, är det viktigt att alla förstår riskerna med phishing och hur man undviker det.

Genom att följa dessa steg kan du öka din säkerhet på nätet och skydda dig bättre mot phishing. Kunskap och försiktighet är avgörande för att hålla din information säker på nätet.

Vad ska man göra om man klickat på en skadlig länk?

Även den bästa kan råka ut för det: ett oavsiktligt klick på en skadlig länk. Om du hamnar i denna situation är det viktigt att snabbt vidta åtgärder för att minska eventuella skador.

Här är några steg du bör följa om du misstänker att du klickat på en skadlig länk:

  1. Koppla bort dig från nätverket: Det första steget är att omedelbart koppla bort din enhet från internet. Detta hjälper till att stoppa eventuell vidare spridning av skadlig programvara eller hindra ytterligare dataöverföringar till angriparna.
  2. Kör en säkerhetsskanning: Använd ett antivirusprogram för att genomsöka din enhet efter skadlig programvara.
  3. Ändra lösenord: Om du tror att din inloggning eller andra känsliga uppgifter kan ha komprometterats, byt omedelbart lösenord på alla berörda konton. Om möjligt, aktivera även tvåfaktorsautentisering för ytterligare säkerhet.
  4. Anmäl händelsen: Rapportera phishingförsöket till relevanta källor eller till din organisations IT-säkerhetsavdelning om du är på jobbet. Detta kan hjälpa till att varna andra och förhindra framtida attacker.
  5. Övervaka dina konton: Håll ett öga på dina bankkonton och alla tjänster som använder känslig information för ovanlig aktivitet.
  6. Lär av erfarenheten: Utvärdera vad som hände och hur du kan förbättra din säkerhetsrutiner för att undvika liknande händelser i framtiden.

Tänk även på att snabbt försöka agera om du skulle ha råkat klicka på en skadlig länk eller om du har delat med dig av känslig information. Ju snabbare du reagerar, desto mindre blir risken att informationen kan användas på ett skadligt sätt.